Watch Dogs 2 - Recenze!

Je to až k nevíře, ale uběhly již dva roky od vydání prvního dílu Watch_Dogs. Tento titul byl vlastně první městskou akcí od studia Ubisoft a debut to nebyl vyloženě špatný, i když z výsledku si nejeden hráč odnesl jistou pachuť nenaplněných slibů, či promarněného potenciálu. Přesto se jednalo o dostatečně chytlavou hru, která měla u tvůrců jasno: pokračování bude. A přesně toho jsme se nyní dočkali.

Watch_Dogs 2 se opět pouštějí do vod kybernetického světa a jeho bezpečnosti. Oproti předchůdci se ale nezaměřuje na všudypřítomné sledování, ale na to jak jsou v digitálním světě veškerá data zneužitelná a lidé za to ještě poměrně ochotně platí. Chytrá domácnost je přeci fajn, ale co už zábava není je to, že nákupy potenciálně nezdravých věcí automaticky zdražují pojistku. Že se nemůže stát? Možná se budete divit, jak snadné to vlastně může být. A co kdyby začal systém trestat ještě dříve, než skutečně provedete přestupek jen proto, že k tomu jsou předpoklady? Přesně toto potkalo hlavního hrdinu Marcuse Hollowaye, který se rozhodne smazat svůj digitální otisk a očistit své jméno a přidáním se k hackerské skupině DedSec i zničit systém ctOs 2.0.

Kostka příběhu se může zdát jako klišé, nicméně jeho zpracování vůbec není špatné. Přestože se to na první pohled nemusí zdát. Parta hrdinů v čele s Marcuse se totiž může zdát jako banda nezbedných teenagerů, kteří se prostě nudí. Nejde se však více mýlit a odsoudit hru kvůli těmto postavám by byla chyba. Jejich zevnějšek je pravda velmi extravagantní, ale ve výsledku je to pouze parta idealistických nerdů, kteří se snaží světu ukázat, že to co se zdá být růžové, tak růžové není. Maskovaný Wrench je malý šílenec, který rád odpaluje věci, Josh je introvert se zjevnou sociální poruchou, ale s počítačem umí divy, Sitara je umělkyně, která dává DedSecu obraz pro veřejnost a Horatio je přes svou nevýraznost poměrně zábavnou postavou, jelikož spolu s Marcusem dost často nekorektně vtipkují, díky barvě pleti.

Je jasné, že se změnou osazenstva se změnilo i celkové pojetí série. Příběh již není překombinovaný a rozhodně si nehraje na temný technologický thriller. V tomto přirovnání se vše změnilo na podařenou akční komedii, ale nejedná se o takovou parodii, jako tomu je u série GTA. Ale i zde se najde nejeden úžasný moment, kdy si tvůrci dělají z něčeho legraci, ať se jedná o vkrádání se do kanceláří Ubisoftu, nebo místní oblíbenou filmovou sérii Cyberdriver, očividně inspirovanou v kultovním seriálu Knight Rider. Stejně tak se změnil i přístup ke hraní, který mnohem více nahrává tomu, aby se hráči snažili mise projít potichu a ne akčně. Samozřejmě je možné se prostřílet, ale v rámci příběhu a charakterům to není ten „správný“ přístup (přestože na tom reálně nesejde).

Alfou a omegou je opět mobilní telefon, jehož používání a otevírání bude oproti předchůdci o něco častější. Smartphone je plný aplikací, které představují různé funkce, běžně řešené přes pauzovací menu, či jiný interface. Najdeme zde tedy NUDLE Maps, tedy variace na Google Mapy, Driver: San Francisco, což je aplikace pro taxikaření inspirovaná například v Überu, nebo fotoaparát, kterým lze fotit selfie, nebo známá místa, za což je hráč následně odměňován. Zajímavostí je, že například na foťák reaguje okolí a není problém zachytit i nějaký ten tzv. photobomb. Mobil navíc doplňuje dvojice dronů – malé autíčko a kvadrokoptéra, které lze používat k infiltraci objektů. Jejich přínos je značný, jelikož se kolikrát dostanou na místa, kam Marcus jednoduše nemůže, nebo odhalí skryté cesty, ale zároveň hru přílišně nezjednodušují.

Hřiště, na kterém je pak možné své blbnutí seberealizovat je od začátku plně otevřené a vůbec není malé. Jasně, s monstrem jako je San Andreas v GTA V se to nedá srovnat, ale i tak velikost bohatě stačí. Samotné San Francisko má rozlohu přesně tak akorát, aby bylo dostatečně členité a zároveň netrvalo moc dlouho a člověk již byl venku v Silicon Valley, nebo naproti v Oaklandu. K tomu je svět poměrně příjemně detailní, ve městě je dost malých uliček, naopak příroda má mnoho klikatých nezpevněných cest a pro milovníky turistiky je samozřejmě možné navštívit i Alcatraz. Příběh pak hráče zavede na nejedno místo, odkud je naprosto fantastický pohled.

Tím se pomalu dostáváme k technickému zpracování. To je na velice vysoké úrovni, graficky se Watch_Dogs 2 řadí k jasnému nadprůměru a pohled na noční i denní centrum velkoměsta je opravdu úžasný. Trochu horší je to s ovládáním. Dokud Marcus běhá po svých, je vše v pořádku, jen je potřeba si zvyknout, že pro parkour (tedy zdolávání všech překážek v cestě ála Assassin’s Creed) je nutné stále držet R2 (RT). Jakmile se usedne za volant, nastane rozčarování. Pokud pamatujete na poněkud neohrabaný jízdní model prvního dílu, opět se obrňte. Auta jsou opět prazvláštně těžkopádná, do zatáček najíždí velmi pomalu (i při nízkých rychlostech), nebo se naopak extrémně přetáčí (stačí jen maličko podržet brzdu) a zajet cestu z bodu A do bodu B bez bouračky je neuvěřitelně náročný úkol, jelikož za volantem je i kamera trochu neohrabaná, chvilku ji přesun do ideální polohy trvá. Dabing a ozvučení je pak na vysoce profesionální úrovni, možná jen playlist by mohl být zajímavější, ale pravděpodobně z nás mluví závist nad bohatou nabídkou konkurence.

Poslední nemalou složkou je multiplayer. Podobně jako v prvním dílu, i zde je možnost se nahackovat jinému hráči do hry a pokusit se ukrást data. Nicméně díky kvadrokoptéře je poměrně težké se nenechat odhalit. Pak jsou zde i další módy, nahánění hráčů, kteří dělali tak velký nepořádek, že na ně byla vypsána odměna. Zajímavým prvkem je, že se k vám může napojit jiný hráč jako pomocník a s online úkolem pomoci a že se v některých případech pomoc opravdu hodí. Je jen škoda, že takto není možné projít i příběh.

Suma sumárum je pokračování hackerské série úspěšným krokem vpřed a důkazem, že se Ubisoft umí poučit z chyb prvních dílů. Dokázal to v sérii Assassin’s Creed a dokazuje to i nyní. Hledáte-li opravdu dobrou městskou akci a GTA V již máte ohrané, nešlápnete vedle. A pokud to stále nestačí, tak ještě prozradíme, že hlavní antagonista se jmenuje Dušan.

Tomáš "Kethel" Herodek (recenzovaná verze: PS4)


 Watch Dogs 2 PS4             Watch Dogs 2 Xbox One