Titanfall 2 - Recenze!

Podzim letošního roku je našlapaný a vychází jeden velký titul za druhým. Mezi tituly je i akční sci-fi střílečka TitanFall 2, která má rozhodně ambice sesadit dlouhodobé krále, jako je Call of Duty nebo Battlefield, z jejich trůnu. Jestli se to TitanFallu povedlo, to se dočtete níže.

Hned z kraje upoutá pozornost hráče přítomnost singleplayeru. Říkáte si, co je na tom divného? První díl totiž kampaň pro jednoho hráče neobsahoval. Soustředil se pouze na online hraní. Dvojka už dává hráči možnost zahrát si i kampaň. A nemějte strach, není to žádná nastavená omáčka, ale regulérní příběh, který je na střílečku až překvapivě zajímavý. Hned na začátku poznáváme hlavního aktéra Jacka Coopera, který bojuje za milici jako obyčejný voják. Jenže ouha, během výsadku narazí milice na tvrdý odpor a Jack se pouhou náhodou stane pilotem titána BT-7274. Tato z počátku nesourodá dvojice se vydává na strastiplnou za poražením žoldáků ve službách IMC.

Jistě, příběh asi nikoho neoslní. Vcelku patří v tomto žánru spíše k tomu průměrnému, ale má v sobě něco, co hráče chytne. Už dlouho jsem nehrál tak kvalitní zpracování příběhové linky v žánru FPS. Za těch celkem 9 misí jsem se s hlavním dvojící dokonale sžil. Navíc jsem si užíval různorodost prostředí, kdy se každá mise odehrávala jinde, přítomnost docela slušného arzenálu a hlavně souboje s titány. Na druhou stranu musím zmínit velmi nízkou inteligenci AI, kdy je prakticky stačilo obejít a zničit. Tuto jejich tupost zase vynahrazuje vcelku dobrá muška a hlavně počet. Na vyšší obtížnost stačí aby se do hráče 2x dobře trefili a už může jít odznovu. Celá příběhová linka zabere hráči nějakých 8 hodinek, což není rozhodně málo a, světe div se, je radost jí procházet znovu.

Hlavním lákadlem je nicméně multiplayer. Hráč si může zvolit třídu pilota, která mu nejvíce vyhovuje. Mě například nejlépe vyhovovao zrychlené šplhání pomocí vystřelovacího háku, jiný hráč raději používal radarovou díku, třetí si vzal infiltrátorský kit. Každá třída má svůj unikátní vzhled, který je možno barevně upravovat. Zbraně jsou pro všechny třídy stejné a vesměs záleží na tom, s čím se vám lépe hraje. I zbraně mají navíc možnost upravení kamufláže. Dále si může hráč zvolit z 6ti tříd Titánů. Buď vsadí na rychlost a pohyblivost, nebo na odolost kdy je ovšem limitován sníženou rychlostí pohybu, nebo na vyváženou třídu. Je to velmi důležité pro boj s ostatními titány. Doporučuji se hodně zamyslet nad tím, s čím půjdete do boje. Je to opravdu zásadní věc, protože tento multiplayer je strašně rychlý a navíc ohrožení přichází zleva zprava zeshora i zezdola. Každý zde šplhá, skáče, podlejzá a především, snaží se vás zabít. To vše se odehrává ve 13ti různých modech a 6ti základních mapách. Určitě jich však bude víc v průběhu příštích měsíců. Multiplayer samotný je rychlý a svižný, nezaregistroval jsem žádné lagy, propady a ani bugy.

Grafické zpracování sice nikterak neoslní, ale mohu směle prohlásit, že jsem nenašel žádné bugy, tearing, propady snímků a zkrátka žádný jiný podobný fujtajbl. Vše je naopak plynulé, ostrané, detailní a velmi, velmi dobře se na to kouká. Stejně je tomu tak i ve hře pro více hráčů.

Zvuk hodnotím kladně. Dabing, pohyb, titána to vše je super. Zádrhel přichází v podobě zbraní. Ty mi znějí všechny stejně a rozhodně bych uvítal nějaké to odlišení. Tady je hodně, hodně prostoru ke zlepšení. Naproti tomu, když si přivoláváte z nebe titána a máte kvalitní ozvučení, je to opravdu hukot, který zaútočí na vaše bubínky.

TitanFall 2 se rozhodně povedl. Disponuje kvalitní hratelností, kterou ocení každý fanoušek stříleček a zároveň je líbivě a kvalitně zpracován. Rozhodně uvažuji o zakoupení season passu. Pokuď by se Remedy Entertainment v budoucnu vydali touto cestou, nebude to vůbec na škodu. Get ready for titanfall!

Jirka "Till" Hänsl   (Recenzovaná verze: PS4)

 

  TITANFALL PS4                 TITANFALL XBOX ONE