Forza Horizon 3 - Recenze!

Když se řekne Forza, okamžitě se mi vybaví dvě věci.

Jednak je to neodmyslitelné spojení s Xboxem a za druhé je to serie Motorsport, která vyčnívá svým zpracováním závodní simulace. Ačkoliv má Motorsport své kvality, neoslní všechny hráče. Některí hráči totiž milují arkádové závodní hry. Proto si někdo v Microsoftu řekl, že by nebylo špatné udělat Forzu jako arkádovku. A hle, ona je to bomba! K prvnímu dílu Horizonu jsem přišel jako slepý k houslím a okamžitě mě nadchnul. Na konci září vyšel již třetí díl a já jsem velmi rád, že se s vámi mohu nyní podělit o své zážitky.

Jak je již zvykem, účastní se hráč festivalu Horizon a svým závodním uměním získává nové a nové fanoušky a tím pomáhá s rozvojem festivalu. Postupem času si hráč otvírá další a další závody a pomalinku se posouvá výš, až nakonec přijde grandiozní finále. Ale nejdříve musí dokázat, že na to má a odjezdit 63 exhibičních závodů + stejný počet mistrovství. Opravdová nálož a můžete si být jisti, že to za odpoledne nedohrajete. Ona vůbec herní doba je závislá veskrze na hráči. Někdo si užívá neustálé závodění, někdo dá raději přednost pomalému postupu a vychutnává krásy Austrálie. A že jich je! Celkem 488 různých cest čeká jen na to, až je někdo projedete a objeví jejich kouzlo. Umístění velmi kvituji a musím říct, že je učiněná nádhera všechna ta místa objevovat.Pobřeží plynule přechází do deštných pralesů, aby ty následně vystřídala holá poušť, která se o pár mil dále přemění na pohostinné město. Jedním slovem absolutní nádhera! Stačí jen vzít auto a začít nasávat tuto úžasnou atmosféru. Ať už jezdíte v rozpáleném slunci, nebo mrholí, nebo regulérně prší. Atmosféra do vás proudí horem dolem!

Jak jsem již v minulém odstavci nastínil, čeká hráče obrovská porce závodů a různých výzev. Málokdy vidíme takhle obsáhlou závodní hru. Většinou to je odježděné za pár hodin, maximálně dvě desítky. Ujišťuji všechny hráče, že v této hře necháte desítky hodin herního času jen to hvízdne. Opravdu smekám před vývojáři za to množství závodů, které do hry zakomponovali. Dále musím vyzdvihnout zpracování aut. Ve hře jich je dostatek, aby to uspokojilo všechny fandy spálených gum a motorového oleje a jejich zpracování je na nejvyšší úrovni. S chutí jsem si vzal svůj oblíbený vůz Shleby GT z roku 1969, nebo nahodil motor Lamborghini Aventador, abych si vzápětí vzal terénní buginu či džíp s náhonem na všechny čtyři kola. Vozový park je opravdu rozsáhlý a já se občas pozastavím na tom, které auto si dřív zvolit. Těžká to volba, ale příjemná.

Když už zmiňuji zpracování aut, je dobré zastavit se i u prostředí, ve kterém se Horizon 3 odehrává. Jsem nadšem, jak se tvůrci vypořádali s přechodem z jednotlivých prostředí a jak tyto prostředí vypadají. Všechno žije, až na poušť samozřejmě, kvete, svítí, odráží…zkrátka a dobře, málokdy uvidíte tak krásně zpracované prostředí jako zde. Závodění to dodá naprosto jinou úroveň. A to nemluvím ani o tom, že většina objektů jako jsou ploty, palmy, různé keříky, semafory, kamery atd. jdou zdemolovat. Některá jiná studia by se zde mohla směle přiučit.

Ještě nesmím zapomenout na zvuky. Osobně se považuji za fandu kvalitního ozvučení a zde jsem byl spokojen. Jednak u aut je poznat, které je které. Jinak zní motor staré Toyoty, jinak je tu u klasické ameriky a určitě každý pozná zvuk nejnovějšího supersportu.

Žádný vysavač, jednotný pro všechny auta. Prostě poctivé zpracování. Druhá věc, která se týká ozvučení je soundtrack. Ve hře je k dispozici 8 různých stanic, které pojmou většinu hudebních stylů a přiznám se, že stejnou písničku jsem snad ještě neslyšel. Mne, jako fandu metalu, velmi potěšila stanice zaměřená na tento styl hudby. Není na světě lepšího pocitu než vzít Camaro do pouště, pustit si nějakou pěknou metalovou skladbu a jít vyhrávat závody.

Forza Horizon 3 se jednoznačně řadí mezi must buy tituly. Kdo ho ještě nemá, ať skočí do svého auta a okamžitě zamíří do obchodu. Lepší arkádovou závodní hru v současnosti nenajdete. Ostatní konkurenti nesahají tomuto skvostu ani po kontníky…co říkám po kotníky, po podrážky! Jedním slovem se tato hra dá nazvat: masterpiece. A úplně závěrem mohu říct jen toto: končím se psaním této recenze, startuji xbox, jdu pokořit Horizon a ukázat Austrálii, kdo je tady král. Pedal to the metal!

Jirka "Till" Hänsl