Battlefield 1 - Recenze!

1 Světová válka je téma, které se ve hrách moc neukazuje. Když už tomu tak bylo, jednalo se spíše o letecké hry jako Wings of War nebo Rise of Flight. Změnit tuto skutečnost se rozhodlo švédské studio Dice a do světa byl minulý týden vpuštěn nový Battlefield s přiléhavým označením 1.

Všichni dobře víme, že příběhová část ve střílečkách je více či méně proto, aby naučila hráče nějakému základnímu ovládání. A skutečně, prvních pár minut tomu napovídalo. Hra působila zmateně, pořádně jsem netušil co a jak dělat. Prostě hrůza. Poté jsem se dozvěděl, že se jednalo o jakési intermezzo. Skutečný příběh je zde rozdělen do 5ti kapitol, ve které se hráč setká s různými hrdiny a prožije s nimi jejich krátký příběh. Jednotlivé kapitoli jsou svižné, hrají se dobře a rozhodně jsem z nich měl dobrý pocit. Postupně se hráč podíva do Arábie, Francie, Itálie, nebo se stane pilotním esem v oblacích. Jednotlivé kapitoly jsou i docela dobře napsaná a párkrát jsem se přistihl, že se nemohu dočkat, až se dozvím, jak to s hrdinou skončí. Co je dále rozhodně velké plus, to je výběr zbraní. Během průchodu jsem se setkal s docela slušnou řádkou samopalů, pušek, brokovnic, pistolí, vyzkoušel si tanky, zalítal si letadlem…s příběhovou částí jsem byl spokojený a velmi mile překvapený. Čert vem, že některé věci nebyly v té době možné, hrajeme přeci pro zábavu ne ?

Základním kamenem serie Battlefield je dozajista multiplayer, který v tomto díle nabízíe celkem 5 modů. Kromě známého Conquestu a Rushe přibyly ještě mody Domination, Operations a War Pigeons. Conquest nabízí obrovské bitvy, kde hráč využívá prakticky vše, co hra nabízí. Bojuje se o vlajky a pokuď dojdou jednomu týmu životy, prohrál. V modu Rush jedna strana brání telegrafní stožáry, zatímco druhá strana se je snaží zničit. Domniation by se dal shrnout jako jakýsi malý Conquest. Hráči jsou proti sobě postaveni na malých mapách, kde se snaží nejenom přežít, ale zároveň plnit i strategické cíle. Operations hodně připomíná Rush, až na to, že se odehrává na vícero mapách a hráče provede skutečnými souvislostmi 1. Světové války. Nejzajímavější mi ovšem přišel mod War pigeons, kdy se hráči snaží na mapě najít bedínku s holubem, kterého následně musí přenést na bezpečné místo, aby mohl poslat na nepřátelský tým dělostřeleckou palbu. Tyto mody se odehrávají na celkem 9ti mapách a počítám, že jich ještě hodně přibude.

Vrací se také známé třídy bojovníků, kde se hráč opět setká s assaultem, engeneerem, medicem a sniperem. Každá z těchto tříd má své speciální vybavení a jejich správné namixování v týmů je základem pro úspěch týmu. Na mapě se taktéž vyskytují skytá výbava, která hráči poskytne zvýšenou odolnost a útočnou sílu postavy. Zkrátka na sebe vezmete plátovou zbroj, do ruku popadne těžký kulomet a střílíte po všem co se jen hne.

A nebyl by to Battlefield, kdyby si hráč nemohl vzít nějaké to vozidlo a jet do bitvy. V tomto díle máme k dispozici tři druhy letadle, tanky které dokází udělat na bojišti a, trošku překvapivě, i koně. A rozhodně doporučuji nepohrdat takovým koněm, který dokáže ve správných rukách natropit na bojišti slušnou paseku. Díky své rychlosti se stává velmi účinnou zbraní proti nepřátelům.

Grafické zpracování hry patří v dnešní době ke špičce a za to patří Dice velká poklona. Vůbec poprvé v serii jsem navíc nezaznamenal žádné bugy, propady snímků nebo tearing! Musím opravdu pochválit Dice, tohle je kvalitně odvedená práce. Zpracovat otevřené mapy, zbraně, postavy, vozidla a letadla, to dalo jistě hodně práce a navíc to udělali bezchybně. Stejně tak mohu hovořit o dabingu a ozvučení. S kvalitním auditem (v mém případě sluchátka s 7.1 zvukem) jsem si opravu připadal jako uprostřed bitvy.

Battlefield 1 se momentálně řadí mezi nejlepší FPS hry, které jsou aktuálně k dispozici. Kromě slušné příběhové stránky nabízí také kvalitní multiplayerový zážitek a překrásně zpracovanou vizuální stránku 1. Světové války. Nováčci i dlouholetí hráči budou dozajista nadšení a s chutí stráví v této hře mnoho hodin svého času.  

Jirka "Till" Hänsl   (Recenzovaná verze: PS4)


 Battlefield 1 PS4              Battlefield 1 Xbox One